Over afscheidsfotografie

Foto's vormen een blijvende herinnering, bieden troost en helpen bij de rouwverwerking

Van alle belangrijke gebeurtenissen in ons leven maken we foto's.

Foto's laten maken tijdens een bruiloft, zwangerschap of geboorte: dat is al ingeburgerd. Maar er is een belangrijk moment in het leven dat tot voor kort niet al te prominent in beeld werd gebracht en dat is foto’s maken tijdens het afscheid.

Afscheidsfotografie past in een tijd waarin de dood bespreekbaarder is geworden. Beelden nemen daarbij een steeds centralere rol in. Bestond een uitvaart vroeger uit een kerkdienst, muziek en gesproken woord, tegenwoordig laat men foto's en films zien, je kunt een uitvaart streamen via de site van de begrafenisondernemer en er zijn zelfs families die er voor kiezen om dit via Facebook te doen.

Ook voor ouderen kan het een toegevoegde waarde hebben. Een fotoboek kan rust geven als ze vergeetachtig zijn: ‘Kijk maar, Je was er toch bij?’ En kleine kinderen die hun vader of moeder verliezen hebben op een tijdstip, als ze er aan toe zijn, nog een herinnering van de plechtigheid. Voor familie of vrienden die de dag niet bij konden wonen heeft het ook meerwaarde. De foto’s vertellen dan het verhaal.

 

Onderzoek toont aan dat ...

Rouwpsychologen zeggen dat de foto’s die tijdens het afscheid gemaakt zijn bijdragen aan het verwerken van verdriet. Het verdriet blijft, maar het helpt je om het een plek geven.

Foto’s zijn een momentopname. Het is de kracht om in die foto alle details die de directe nabestaande niet heeft gezien te kunnen vastleggen: hoeveel mensen er zijn, hoeveel bloemen, de teksten op de linten. Wat zij niet kunnen zien, fotografeer ik als afscheidsfotograaf.

Image

De afscheidsfotograaf in beeld

"In 2011 werd ik als fotograaf voor Stichting Make a Memory door nabestaanden gevraagd om de uitvaart van hun geliefde op een professionele wijze vast te leggen. Na afloop kreeg ik zulke lieve en spontane reacties dat dit mij nog meer motiveerde om een bijdrage te mogen leveren in de rouwverwerking. Inmiddels vele uitvaarten verder kan ik concluderen dat elke uitvaart uniek is en ik mijn werkwijze daarop feilloos weet aan te passen. Toch is er een gemeenschappelijke deler: foto's vormen een blijvende herinnering, bieden troost en helpen bij de rouwverwerking".
Hans Boutkan
Afscheidsfotograaf
Eigenaar HaBo Fotografie

Afscheidsfotografen waarmee ik samenwerk

Arie Storm
Arie StormAfscheidsfotograaf
Naomi Wisman
Naomi WismanAfscheidsfotograaf

Intro afscheidsfotograaf

Er is niets wat voorgoed verdwijnt als men de herinnering bewaart

Werkwijze
Ik hou me voor, tijdens en na de afscheidsplechtigheid altijd op de achtergrond.
Alleen op geschikte momenten zal ik me verplaatsen, dit om zo onopvallend mogelijk te blijven. 
Doordat ik met professionele apparatuur werk maak ik alleen gebruik van het natuurlijke licht zonder daarbij te 'flitsen'.
Missie

Mijn missie is afscheidsfotografie bekender en gangbaarder te maken, met beelden een herinnering te creëren welke een bijdrage leveren bij de rouwverwerking.
Immers er is niets wat voorgoed verdwijnt als men de herinnering bewaart.